Köyhimpien kannustinloukku

Nykyinen järjestelmä on kauniisti sanottuna typerä. Poliittisessa keskustelussakaan ei ole mieltä niin kauan kun päättäjät itse eivät tiedä mistä puhuvat. Käydäänpä läpi faktoja koskien Kelaa ja niitä käsittämättömän korkeiksi leimattuja etuuksia.

Työtön saa työttömyskorvausta Kelalta, se on 32,40 euroa päivältä. Kela maksaa samaa rahallista korvausta kahdella eri nimellä, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Kelan työttömyyskorvaus maksetaan 20 päivältä ja siitä otetaan 20% veroja.

Näin työttömällä on kädessään 518,40 euroa. Se ei tietenkään riitä, joten hän hakee asumistukea. Kuopiossa asuva esimerkkihenkilöni saa sitä 312 euroa. Näin tulot ovat 830 euroa.

Koska asumiskulut ovat yli 600 euroa, työttömällä on muutama vaihtoehto. Mennä töihin. Elää 200 eurolla kuukausi. Hakea toimeentulotukea. Töiden etsiminen käy työstä ja saattaa kestää kauan. Sitä ei tehdä 200 eurolla kuussa. Joten työtön joutuu hakemaan toimeentulotukea.

Se myönnetään harkinnan mukaan ja kuntakohtaisesti, tässä tapauksessa 267,41 euroa. Työttömän käytettävissä olevat tulot 1097,81 euroa, asumiskulujen jälkeen 491,21 euroa, täsmälleen toimeentulotuen perusosa.
Tämä on se sangen suuri summa, josta keskustelupalstoilla huudetaan. Summa, jonka eteen työttömän on alistuttava yksityisten tietojensa läpikäyntiin. Summa, jolla pitää kattaa kaikki jokapäiväiseen elämiseen liittyvä kuukauden ajan. 491,21 euroa

No sitten tapahtuu ihme ja löytyy töitä. Palkka 1000 euroa kuussa, nettona 747 euroa. Työtön tietää, että päivärahassa on 300 euron suojaosa ja tuloista huomioidaan vain puolet, että asumistuessa on 300 euron suojaosa ja että toimeentulotuessakin on ansiovähennys. Silti seuraa ikävä yllätys. Kannustinloukku.

Palkka 747,50 euroa. Asumistuki uudelleen laskettuna 194,20 euroa, soviteltu päiväraha 257,94 euroa. Päälle vielä tt-tukea 47,68 euroa ja käytettävät tulot nousevat 1247,31 euroon. Asumiskulujen jälkeen käteen jää 640,71 euroa.

Yli 700 euron nettopalkalla talous nousee vain 149,50 euroa.

Kuinka moni teistä suuttuisi? Kuinka moni tuntisi avuttomuutta? Monenko työmotivaatio laskisi useamman pykälän?

Päättäjät hurskastelevat, että tt-tuki on se viimesijainen etuus, josta ei saa muodostua pitkäaikaista tukimuotoa. Samaan aikaan kuitenkin työttömyyskorvausten tasoa pidetään keinotekoisesti ja väkisin niin alhaalla, että sitä saavien on haettava tt-tukea. Ja miksi työttömyyskorvaukset ovat pieniä? Koska etuuksien taso ei saa olla niin korkea, että ei kannata mennä töihin. Koska jos Kelan päivärahaa nostetaan, se lisää nostopainetta myös liiton maksamiin päivärahoihin. Koska suoraan sanottuna hallitus mieltää työttömät koiralaumaksi, jonka tulee tulla toimeen kertaalleen kalutuilla luilla.

Koska työttömyyskorvaukset ovat pieniä ja muut tuet harkintaperusteisia, mikä tahansa työtulo otetaan laskelmissa huomioon. Syntyy pakkoköyhyyden tilanne, josta ei pääse pois ilman kokoaikatyön pelastavaa vakautta. Tämä esimerkkihenkilöni on kiinni tt-tukijärjestelmässä kunnes hänen tulonsa nousevat yli 1200 euron bruttotasolle. Asumistukiloukku lakkaa vasta 1900 euron bruttotuloilla.

Sille kuuluisalle pitkäaikaistyöttömälle tämä vastaa vankilaa.

Järjestelmässä on valuvika ja on ollut jo kauan. Siitä puhuttiin vielä muutama vuosi sitten jolloin syntyi perustulokokeilu, mutta ihmisten jälleen kerran vaihduttua hallituksessa, asia katosi ja tilalle tuupattiin pakottamiseen ja uhkailuun perustuva aktiivimalli.

Aktiivimalli tuskin lisää työpaikkoja eikä varmasti poista kannustinloukkua.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Köyhimpien kannustinloukku”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s